Jdi na obsah Jdi na menu

O štěpce

Co je štěpka na topení

Štěpka na topení neboli tzv. dlouhá štěpka je tvořena špalíky dřeva o průměru až 8 cm a délce 6-13 cm. Vzniká drcením dřevního odpadu - ořezů, větví, latí, prken, tenkých kmenů náletových dřevin atd. pomocí profesionálního štěpkovače. Velikost dlouhé štěpky je závislá především na průměru zpracovávaného dřevního odpadu a na míře jeho vysušenosti. Optimální je štěpkovat dřevo bez listí a jehličí.

Možnosti využití dlouhé štěpky

Dlouhá štěpka představuje ideální, levné a ekologické palivo pro vytápění v klasických či zplynovacích kotlích na pevná paliva nebo krbových kamnech. Vyznačuje se vysokou výhřevností. Dále ji lze využít i při grilování v zahradních grilech.

Balení dlouhé štěpky

Štěpkovač je konstruován pro plnění dlouhé štěpky do rašových pytlů o velikosti 57x104 cm, které umožňují snadnou manipulaci. Za optimálních podmínek dokáže 1 pytel naplnit za méně než 1 minutu. Hmotnost naplněného pytle závisí na typu zpracovávaného dřeva, jeho velikosti a vlhkosti. Obvykle se pohybuje mezi 15-30 kg. 1 m3 paliva se rovná cca 13 pytlům. 

Skladování dlouhé štěpky

Po naštěpkování je třeba dlouhou štěpku nechat vysušit. Při správném uskladnění vyschne štěpka během několika měsíců, proto ji je možno použít pro vytápění ještě tentýž rok. Pytle se skladují rovnáním na sebe do výšky. Vždy je potřeba zajistit vzduchovou mezeru mezi spodní vrstvou pytlů a podkladem (zemí, podlahou). Ideální je proto stohování pytlů na palety. Pytle je možno skladovat v uzavřených prostorách i pod širým nebem. V tomto případě je nutno přikrýt pytle svrchu proti dešti nepromokavou plachtou. Díky mezerám mezi jednotlivými špalíky štěpky i mezi pytli je zajištěno stálé a dostatečné proudění vzduchu, které výrazně urychluje proces sušení.