Jdi na obsah Jdi na menu

Štěpkovač

Mobilní štěpkovač SMH70

Mobilní štěpkovač SMH70 je usazen na silničním podvozku ve formě přívěsného vozíku. Lze jej tedy snadno transportovat a přesouvat za běžným osobním automobilem. s řidičským oprávněním skupiny B. Pokud nevlastníte osobní automobil se závěsným zařízením, zajistíme Vám za úhradu přistavení štěpkovače až na dvůr Vašeho domu a jeho následný odvoz.

Vlastní pohon štěpkovače je zajištěn pomocí výkonného a osvědčeného čtyřtaktního benzínového motoru Briggs+Stratton o výkonu 10 k. Pohodlné startování je zajištěno elektrickým startérem na klíček. Štěpkovač má současně i nouzové ruční startování pomocí lanka.

Motor pohání nože štěpkovacího ústrojí. Štěpkovaný materiál stačí pouze zlehka zasunout do vodorovné násypky o dostatečně velkém průřezu a po kontaktu větví s noži dojde k jejich samostatnému natahování do štěpkovacího ústrojí. Obsluha je proto velmi snadná a nevyžaduje téměř žádnou fyzickou námahu.

Stroj má zabudovanou ochranu proti přetížení. Při vsunutí příliš silné větve dojde k automatickému zastavení motoru. Nože zůstanou zakousnuté ve větvi, která pak nelze volně ze štěpkovacího ústrojí vyndat. Zaseknutou větev lze snadno uvolnit pomocí dodávaného speciálního klíče, který se nasune do otvoru na boku stroje. Po otočení klíčem ve směru hodinových ručiček dojde k uvolnění zaseknuté větve a štěpkovač je ihned připraven k dalšímu provozu.  

Štěpkovač je osazen dvojitým pytlovačem na rašové pytle, čímž je maximálně využita efektivita a rychlost štěpkování. Po naplnění jednoho pytle stačí přehodit ruční klapku a dlouhá štěpka začne automaticky padat do druhého připraveného pytle. Mezitím máte dostatek času vyměnit první naplněný pytel za prázdný. Při optimálních parametrech štěpkovaného materiálu a dostatečné rychlosti obsluhy lze jeden pytel naplnit za méně než 1 minutu.

Maximální průměr vkládaných větví do štěpkovacího ústrojí závisí podle typu dřeva:
měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice)                  80 mm
tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr)                             65 mm
tvrdé suché dřevo (dub, habr)                               50 mm